ARC DE MIG PUNT SOL·LICITA LA DECLARACIÓ DE BRL PER A PEONS CAMINERS

ARC DE MIG PUNT. ASSOCIACIÓ, MEMÒRIA I PATRIMONI ha sol·licitat a l’ajuntament de Gandia la declaració de Bé de Rellevància Local per a l’edifici de Peons Caminers, situat a la cantonada del carrer Cervantes amb l’avinguda del Grau, en base al seu interès històric i arquitectònic, i com a exemple del’arquitectura industrial del primer quart del segle XX singular en la comarca de la Safor. L’associació sol·licita també que no s’emprenga cap tipus d’obra ni intervenció a l’edifici fins a la realització d’un estudi que establisca clarament els seus valors cultural i aquests estiguen degudament protegits.

Segons un informe aportat per la mateixa associació, l’edifici pot datar-se abans de 1925 i el seu nom original és Cotxera d’Obres Públiques. En realitat, no és una simple caseta de peons caminers sinó un centre comarcal d’obres públiques vinculat al Cos d’Enginyers de Camins, que exercia múltiples funcions: oficina deprojectes de carreteres per als enginyers de camins, dipòsit i taller de maquinària, residència temporal detreballadors etc. L’edifici va mantenir un intens nivell d’activitat des de la dictadura de Primo de Rivera, quan Gandia va ser inclosa al Circuito Nacional de Firmes Especiales del Plan Nacional de Carreteras. Cal esmentar que la major part de les carreteres de la Safor s’han projectat i s’ha dirigit la seua execució des d’aquest edifici, que es va  mantindre en actiu fins al 1990 aproximadament.

Entre les seues característiques es pot destacar el seu estil neohistoricista, amb una façana emmerletada de dos cossos: un cos principal que té l’entrada en forma d’arc i que exhibeix al damunt l’escut del Cos d’Enginyers de Camins, i un cos lateral en forma de torre. A l’interior caldria destacar la coberta amb encavallades de tipus Polonceau de fusta, de gran interès arquitectònic i singularitat a Gandia.

Cal assenyalar que hi ha diversos edificis com aquest a d’altres comarques, ja que el Ministeri d’Obres Públiques els construïa tots a partir d’un mateix model, de la mateixa manera que passava amb les estacions del ferrocarril. Hi ha edificis idèntics a Ayora i a Requena, on l’edifici ja ha estat incorporat al Catàleg de Béns i Espais Protegits del PGOU. ARC DE MIG PUNT espera que el de Gandia també siga protegit i posat en valor per a gaudi dels ciutadans i ciutadanes i per a promoció del barri de Corea, pensant en la possibilitat d’integrar-lo en projectes de gestió cultural i turística de cara al futur.

0 Respostes to “ARC DE MIG PUNT SOL·LICITA LA DECLARACIÓ DE BRL PER A PEONS CAMINERS”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
Visites

  • 18.416 carícies al patrimoni

A %d bloguers els agrada això: