Demanen la Declaració de Bé de Rellevància Local. L’associació ha identificat murs amb tècnica constructiva del segle XV i creu que es pot tractar d’una antiga mesquita.
ARC DE MIG PUNT. ASSOCIACIÓ MEMÒRIA I PATRIMONI ha demanat a la Conselleria de Cultura la suspensió cautelar de les obres que estan realitzant-se vora l’ermita de Sant Vicent, ja que posen en perill la integritat dels valors culturals de l’edifici i el seu entorn, que està protegit per l’article 133 del Pla General d’Ordenació Urbana de Gandia.
També ha instat al reconeixement de l’ermita com a Bé de Rellevància Local, ja que la Llei de Patrimoni Cultural Valencià atorga aquest nivell de protecció a tota l’arquitectura religiosa anterior a 1940. En conseqüència, cal que l’ermita siga inclosa a l’Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià, Secció 2ª, que se li aplique el règim general de protecció i que se li definisca un entorn de protecció perquè en el futur ninguna intervenció urbanística puga perjudicar-la.
A més, ARC DE MIG PUNT ha aportat un informe sobre l’ermita que explica que és un edifici exempt però forma part d’un conjunt arquitectònic, el de l’alqueria de Benieto, l’antic camí i les cases de la qual encara es conserven perfectament al costat de l’ermita. L’alqueria de Benieto ja figura al Llibre del Repartiment i els seus d’orígens són immemorials. De fet, tot i que el topònim és musulmà, a les proximitats de l’alqueria hi ha jaciments arqueològics d’època romana.
El topònim de Benieto correspon a dues alqueries: Benieto Sobirà i Benieto Jussà. La primera d’elles estava poblada per moros en època medieval i la segona per cristians. Aquesta dualitat ha generat confusió en els estudis historiogràfics, ja que la documentació no sempre permet diferenciar-les. El Benieto Sobirà va pertànyer a la família Martorell abans que la comprara el mateix Sant Francesc de Borja per unir-lo al seu senyoriu el 1548. L’església de Benieto Sobirà era en origen una mesquita musulmana. Va ser entregada pel Patriarca Juan de Ribera a la parròquia d’Almoines el 1574 com una parroquia annexa. Com tots saben, l’ermita de Sant Vicent fa segles que pertany a la parròquia d’Almoines, per tant, el més probable és que es tracte del mateix edifici. De fet, l’associació ha identificat murs amb tècnica constructiva del segle XV a l’ermita de Sant Vicent, per tant cal remuntar els seus orígens a època medieval.
Per tant, estem davant d’una ermita que és, molt probablement, una antiga mesquita, un edifici d’una singularitat i interés artístic molt superior al que se li atribuïa fins ara. Cal recordar que al País Valencià només s’han conservat dues mesquites musulmanes, també convertides en ermites, una d’elles a la nostra comarca: la mesquita de Xara a Simat de Valldigna.
Per a resoldre definitivament aquesta qüestió, ARC DE MIG PUNT ha demanat a la Conselleria de Cultura que es realitzen estudis historiogràfics, excavacions arqueològiques i estudis d’estratigrafia murària.
En tot cas, tant si es tracta d’una antiga mesquita com si no, l’ermita de Sant Vicent i l’alqueria de Benieto, són un conjunt arquitectònic de la màxima rellevància dins el patrimoni cultural de la Safor, per les seues característiques i per la seua vinculació històrica a la família Borja. Cal estudiar-lo, conservar-lo i rehabilitar-lo per a donar-li novament ús públic.
Ací podeu consultar l’informe de l’ermita de Sant Vicent.
Si hubieras tenido un poco de cabeza y os hubierais hecho a la idea hace meses de que la Alquería de Romaguera iba a ser derribada si o si; y os hubieras puesto manos a la obra mucho antes con la ermita de Sant Vicent, ahora mismo no se estaría construyendo una nave
industrial donde SI que es cierto que no se debería de construir, junto a un importante edificio histórico de Gandia. Pero como ya ha pasado con la Alquería de Romaguera, volvéis a llegar tarde…
Que l’hagen derribada no els dóna la raó, d’inici.
Queda molta faena per fer… I cadascú de nosaltres té dos mans i dos cames. Agraïríem l’ajuda desinteressada i les propostes de la gent preocupada pel patrimoni.
D’altra banda, no cal que inventem excuses abans que arribe el pitjor… Perquè, a este pas, hem assumit amb una naturalitat espantosa que no podrem salvar res.
Es cierto lo que comenta Jordi, pero hay que pensar que antes que lo arquitectónico está mayoritariamente lo social. En el caso de la Alqueria de Romaguera estaba condenada a muerte desde la legislatura pasada, cuando el BLOC votó a favor del PAI de Santa Anna y de la destrucción de la Alquería. Ahora se arrepienten porque por culpa del BLOC se ha derribado Romaguera. Pero lo peor de todo es que no solo han sido culpables los del BLOC, sino también PSOE, PdG y PP. En conclusión, todos los partidos en representación en el Ayuntamiento han sido culpables de la destrucción de la Alquería de Romaguera. Yo tengo justo en frente las obras del PAI de Santa Anna y os aseguro a todos que las obras van al 100% desde que se ha derribado la Alquería, una más que clara prueba de que la Alquería de Romaguera SI bloqueaba el PAI. Y como he dicho antes, lo primordial es lo social, y la alqueria no daba nada social, ya que era un corredor de drogadictos.
Destaco sobre todo que AMP ha hecho todo lo que ha podido para preservarla sin tener constancia de lo que en realidad pasaba en la Alquería. Es un lujo ahora ver como las palas trabajan hasta las 19:30h de la noche en el PAI de Santa Anna. Y como dijo la Presidenta de los vecinos de Santa Anna, toda la gente que ha apoyado la conservación de la alquería (AMP, BLOC, etc.) han ido a ver la Alquería, pero luego se han ido todos a sus casas sin afectarles el foco de drogadicción de la Alquería de Romaguera.
Espero que por el respeto de todos y sobre todo por los vecinos de la zona, no impongáis la voluntad de los vecinos, porque si la Presidenta de AMP tuviera la Alquería en frente de su casa, ni siquiera sería miembro de esta asociación. Hay que dejar todo claro, sobre todo como vecino de Santa Anna.
Gracias!
Cal que recordeu que enfront, és a dir cap al sud part esquerre de l’ermita, on hui existeix un tanatori trevessant la carretera comarcal, s’hi va trobar una important necròpoli morisca.