AMP CONSIDERA QUE LA DESPROTECCIÓ DE ROMAGUERA ÉS UNA CLARA NEGLIGÈNCIA DE LA CONSELLERIA DE CULTURA

Presentarem una petició d’empar davant la Unió Europea

20-10-09 - RP AMP

Arc de Mig Punt vol expressar públicament la decepció que hem experimentat en conéixer el comunicat de la Conselleria de Cultura en què anuncia la seua negativa a declarar l’alqueria de Romaguera Bé de Rellevància Local.

La decepció ha estat encara major davant la feblesa dels motius amb què es justifica la decisió:

1)                        Hi addueix motius tipològics. AMP volem advertir que les tipologies de les alqueries de la Safor no han estat encara fixades perquè no s’ha fet cap estudi, cap ni un, sobre les nostres alqueries. Fins que les nostres alqueries no s’estudien, cosa que hauria d’haver propiciat l’ajuntament ja fa temps per poder-les valorar correctament, no podrem conéixer les seues tipologies. El motiu, doncs, ens sembla absurd.

2)                        El 2 motiu per no protegir l’alqueria és que no s’hi han constatat l’existència de jaciments arqueològics. Arc de Mip Punt, entenem que els murs del segle XVI tenen suficient interés per ser declarats jaciment arqueològic. Ara bé, tothom sap que per trobar restes significatives cal d’excavar i Víctor Algarra, l’arqueòleg al qual se li va encarregar un informe, no va tindre autorització per excavar, de manera que difícilment podia trobar res al subsòl. El que hi ha, per consegüent, davall l’edifici no sols és una incògnita sinó que serà arrasat pel moviment de les màquines excavadores.

Però el més sorprenent és que el comunicat de la Conselleria no ha tingut en compte el gran valor històric d’una alqueria amb quatre segles d’antiguitat i que pertany a una de les més significatives famílies de la història de Gandia, ni tampoc del seu gran valor etnològic, com destacava la catedràtica de la universitat de València Josepa Cucó, com a element especialment significatiu de la cultura rural valenciana.

Per tant, considerem la negativa de la Conselleria a protegir l’alqueria com una clara negligència en la seua obligació de salvaguardar el nostre patrimoni.  Sembla que l’interés no és tant garantir els drets dels ciutadans en matèria de patrimoni com facilitar el camí a l’empresa urbanitzadora IVVSA.

El que no ens ha sorprés menys, és el nivell de complicitat entre el govern d’Orengo i Mut i el de Camps a l’hora de defensar un model urbanístic insostenible i depredador de recursos, perquè s’han donat molts casos similars dins del País Valencià. Un model basat en construir massivament en detriment dels drets dels ciutadans i passant per damunt de consideracions com el valor mediambiental i cultural dels espais a urbanitzar.

¿És necessari recordar a Manuel Orengo i a Fernando Mut on ens ha abocat el desori urbanístic a la Safor i arreu del País Valencià?: Ens hem instal·lat en una crisi econòmica a resultes de la febre de la rajola, l’ocupació salvatge del territori i la destrucció irreversible de paisatges rurals i urbans. En compte de preservar els edificis singulars que donen personalitat, identitat i valor a aquests espais urbans i rurals de la nostra ciutat de Gandia, hem assistit i continuem assistint impotents a les accions depredadores dels PAI i d’altres projectes urbanístics devastadors. I no ens cansarem de repetir que justament en aquesta ocasió, el manteniment de l’alqueria de Romaguera no és incompatible amb el projecte de la urbanització de Santa Anna, cosa que han volgut entendre ni Orengo, amb la seua ceguesa, ni Mut, amb la seua megalomania.

És per això que, perduda la confiança en l’equip de govern de l’Ajuntament de Gandia,  i davant de l’estat d’indefensió en que quedem els milers de persones conscients del valor de l’alqueria de Romaguera i que veiem com es vulneren els nostres drets, només ens queda aclamar-nos a Europa. De manera que hem adreçat una petició a la Comissió de Peticions del Parlament Europeu, tot demanant-li:

-Que actue en la mesura de les seues competències per evitar a l’enderrocament de l’alqueria i per fer complir la legislació europea en matèria de patrimoni cultural i urbanisme.

– Que Parlament Europeu inste l’Estat espanyol, i particularment l’Ajuntament de Gandia i la Generalitat Valenciana a actuar d’acord amb les convencions i acords europeus, els quals donen garanties respecte al dret a la cultura, a la protecció i gaudi del patrimoni cultural, i a un urbanisme sostenible.

– Que s’apliquen, si s’escau, les sanciones corresponents davant els casos d’infracció urbanística i atac contra el patrimoni cultural previstos per de la Unió Europea.

1 Resposta to “AMP CONSIDERA QUE LA DESPROTECCIÓ DE ROMAGUERA ÉS UNA CLARA NEGLIGÈNCIA DE LA CONSELLERIA DE CULTURA”


  1. 1 ChichoTerremoto Octubre 21, 2009 a les 2:48 pm

    Es que mira que sois porculeros, no han dicho ya en administraciones distintas que no tiene el valor suficiente como para conservarla??En fin…a continuar dando por el saquillo.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
Visites

  • 18.416 carícies al patrimoni

A %d bloguers els agrada això: