Cinc bones raons per conservar l’alqueria de Romaguera

Lola Romero (la propietària expropiada de l’alqueria de Romaguera).

dsc01459

L’alqueria de Romaguera és un d’aquells edificis que sorprenen per la gràcia de la seva traça i la perfecta integració dins del paisatge de tarongers que l’envolta. Situada al peu de la muntanya de Santa Anna, al costat del barranc de Beniopa, encara manté intacte l’orgull de les construccions rurals, amb la bellesa senzilla i austera dels seus robusts murs i la nota de color de la seva coberta de teules vermelles. Antigament fou un edifici solitari, que feia les funcions de centre d’organització del treball de la finca agrícola de més de trenta fanecades a la qual pertanyia. Avui dia, el seu entorn de camps originals ha estat alterat. Al llarg del segle XX, a mesura que la ciutat de Gandia creixia amb la creació de nous carrers, la discreta ubicació de l’alqueria s’anava envoltant de nous edificis. En l’actualitat, encara se la pot contemplar al mig d’uns bancals de tarongers, els pocs que han sobreviscut a la desintegració i venda de la finca, però per poc temps. Una nova urbanització s’ha projectat sobre aquests camps i, sense respectar els edificis existents, planteja arrasar la zona per construir ex novo. Si no es fa res per posar-hi remei, Gandia perdrà una de les més conegudes i representatives alqueries i tots els ciutadans quedarem desposseïts d’un dels més valuosos béns del nostre patrimoni cultural.

El valor històric, artístic i, en definitiva, cultural de l’alqueria queda perfectament expressat, documentat i demostrat en l’informe que la historiadora Isabel Canet ha realitzat i presentat a la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana i que es pot consultar en la web d’Arc de Mig Punt. Associació Memòria i Patrimoni. En aquest informe s’explica l’edifici i s’aporten raons de caràcter cultural més que suficients perquè siguiaprotegit d’acord amb l’articulat de la Llei de Patrimoni Cultural Valencià.

Però, a més de les raons objectives de caràcter cultural que historiadors i amants de la cultura aporten per negar-se a la destrucció de l’alqueria, jo, des de la meva posició necessàriament compromesa com a propietària de l’edifici puc aportar altres que es deriven del sentit comú i que la gent pot entendre clarament. A continuació les expose:

1- Urbanitzar significa crear ciutat, no destruir-la.

La paraula urbanitzar s’entén en positiu, o sigua que es pressuposa que atén l’objectiu de millorar les condicions de vida dels ciutadans. Però quan la projecció de nous espais urbans fa tabula rasa amb tot i destrueix de manera radical els estrats urbans precedents, enderrocant edificis històrics de valor cultural, a això no se li pot dir urbanitzar. Això senzillament és destruir. Les ciutats es construeixen des del respecte al passat històric ja que es pretén que la seva evolució cap al futur sigua harmoniosa. En cas contrari es perdria la pròpia identitat de la ciutat.

Esperem que la urbanització de Santa Ana servisca per dotar de millor qualitat de vida als que l’han d’habitar. En aquest sentit, la demolició de l’alqueria de Romaguera suposarà la pèrdua de l’element cultural més representatiu del barri de Santa Anna perquè explica la història del barri en els darrers segles. I és sabut de tothom que la cultura és un dels factors que afecten directament la qualitat de vida de les persones. Aquesta és una bona raó per oposar-se a la seva destrucció.

2- L’alqueria de Romaguera és de tots els ciutadans.

La Llei de Patrimoni destaca que totes i tots els ciutadans tenim dret a gaudir el patrimoni, i l’obligació de conservar-lo i enriquir-lo de cara a les futures generacions. Per tant, tots els gandians tenen dret a conèixer-lo, a ser informats sobre el seu valor cultural i les seves circumstàncies legals, a reivindicar la seva conservació i el dret a gaudir-lo. Per aquest motiu, volem que l’alqueria de Romaguera es convertisca en un centre públic del barri de Santa Anna, i que es destini a espai cultural, a centre social, de la tercera edat o qualsevol ús públic que millore la qualitat de vida dels ciutadans.
La seva destrucció afectaria tota la ciutat i deixaria als ciutadans desposseïts d’un bé cultural que pot ser destinat a un ús beneficiós per a tots.

3- Immillorable estat de conservació de l’alqueria.

La data de construcció de l’edifici és desconeguda. Les escriptures de propietat permeten remuntar fins 1837, quan pertanyia a doña Mariana Jordá Jordá, una noble dama alcoiana. Segurament l’edifici ja estava construït al segle XVIII ja que en el llistat de alqueries dels censos de població de Gandia conservats a l’Arxiu Municipal, apareix una alqueria del Cementeri, i l’alqueria actualment coneguda com De Romaguera, estava situada al costat del cementiri vell de Gandia. Malgrat la seva molta antiguitat, l’estat de l’alqueria és magnífic ja que sempre ha estat habitada en alguna de les seves dues parts i els seus propietaris l’han anat mantenint. A més, no fa ni una dècada que ha estat rehabilitada completament i està en condicions òptimes, a diferència de la majoria de les alqueries de Gandia que, malauradament, estan en situació de ruïna.

4- La conservació de l’alqueria no retarda l’execució de la urbanització de Santa Anna.

La situació de l’alqueria en un espai perifèric, destinat a zona verda, sobre el qual no s’han projectat futures edificacions, permet que el projecte d’urbanització es desenvolupe tal com estava previst, sense introduir canvis que podrien retardar les obres. Per tant, la seva conservació i possible destinació a centre cultural i / o social no comportaria cap tipus d’impediments, ni obstacles, ni traves legals. En aquest sentit, cal estar alerta davant els arguments catastrofistes que fa circular la gent amb foscos interessos polítics o la gent mal informada.

5- L’alqueria és un factor de desenvolupament econòmic per a tot el barri.

Està demostrat que el patrimoni cultural és un potent factor de desenvolupament de l’economia, sobretot del turisme cultural. Davant la necessitat que acucia Gandia d’atreure turisme més enllà de l’estiu i davant la gran cita del Cinquè Centenari de Sant Francesc de Borja l’any 2009, és necessari dissenyar estratègies basades en els nostres recursos culturals, gastronòmics, paisatgístics etc. per situar la nostra ciutat en el context internacional, com un reclam cultural. L’alqueria ofereix l’oportunitat de traçar itineraris que aúnen monuments com el castell de Bairén, l’ermita de Santa Anna, amb les alqueries de la proximitat com Romaguera, Rausell, del Duc etc. i amb el magnífic paisatge de l’horta de Gandia, les muntanyes i la panoràmica de la ciutat. Aquests itineraris culturals canviarien completament el caràcter marginal que pateix actualment el barri i li proporcionarien noves fonts d’ingressos derivades del turisme.

Davant la desgràcia de la pèrdua imminent i conscients de la necessitat que Gandia avanç cap al futur des de l’harmonia amb el passat, sense perdre la seva cultura i elements tradicionals distintius, més de 3.000 ciutadans ja han expressat el seu desacord a la destrucció de l’alqueria a través de les seves signatures. Esperem, doncs, que els polítics actuen amb responsabilitat i escolten la petició de les persones, que cada vegada són més.

1 Resposta to “Cinc bones raons per conservar l’alqueria de Romaguera”


  1. 1 Andres Mai 6, 2009 a les 9:27 am

    Una llàstima el que ha passat. Ahir vaig estar per eixa zona de Gandia i l´Alqueria està feta malbé.

    Queden sols els murs d´ella, jo de vore les fotos que hi ha en internet i de vore com està hui em cauen les llàgrimes!!!

    Tant que es va criticar per part del PSOE el que feien en València en la zona del port i del cabanyal, i ara ells estan fent el mateix…. Sr. Orengo, no pot permetre que açò pase…. no ho pot permetre….


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
Visites

  • 18.416 carícies al patrimoni

A %d bloguers els agrada això: