ESTÀ A PUNT D’ENDERROCAR-SE UN DELS EDIFICIS DE MAJOR INTERÉS HISTÒRIC DE GANDIA

A la secció de DOCUMENTS, pots tenir accés als informes esmentats a la nota de premsa.

arcmigpuntrodapremsa

Arc de Mig Punt. Associació Memòria i Patrimoni ha descobert documents que proven que l’antiguitat de l’alqueria de Romaguera pot remuntar-se almenys al segle XVI. L’associació cultural ha sol·licitat urgentment a la Direcció General de Patrimoni i a l’Ajuntament de Gandia la suspensió cautelar de l’enderroc, així com la declaració de Bé de Rellevància Local.

Els representants de l’Associació Cultural Arc de Mig Punt. Associació Memòria i Patrimoni,acompanyats pels membres d’altres col·lectiu culturals de la comarca, com ara Nacionalistes de la Valldigna o Ramoneta de Vilaragut (Centelles i Riusech, La Goleta i la Plataforma pels Pobles no han pogut assistir-hi) han comparegut aquest matí a Gandia per tal de donar a conèixer una importantíssima troballa històrica que, sens dubte, pot capgirar el destí de l’alqueria Romaguera (l’enderroc podria executar-s’hi a finals d’aquest mes) I és que la historiadora Isabel Canet i l’arqueòleg, Carles Miret han descobert a  l’Arxiu Històric de Gandia uns documents que revelenque l’alqueria de Romaguera podria ser més antiga del que se suposava i remuntar-se fins època tardomedieval (segle XV) o inicis d’època moderna (segle XVI). “L’Alqueria de Romaguera, per la seua conservació excepcional, es considera doncs de màxima rellevància en el panorama de l’arquitectura rural valenciana i per això es demana una sèrie d’intervencions que confirmen la importància dels seus elements en conjunt, individualitzables i del seu entorn més immediat”

Per aquesta raó, consideren de màxima urgència realitzar una inspecció des del punt de vista arquitectònic, etnològic i arqueològic, de cara a promoure una investigació històrica exhaustiva i unes excavacions arqueològiques necessàries per a esbrinar l’antiguitat de l’alqueria i conèixer en profunditat el seu valor històric i el dels jaciments arqueològics que puga contenir.

És per això que han sol·licitat la presa urgent de mesures cautelars que tracten de preservar provisionalment tot el conjunt de l’Alqueria de Romaguera amb la finalitat d’avaluar científicament la importància arqueològica i històrica de l’edifici. En primer lloc, han demanat a l’Ajuntament de Gandia i a la Direcció General de Patrimoni – a l’empara de la Llei de Patrimoni Cultural Valencià – la SUSPENSIÓ CAUTELAR de qualsevol intervenció en l’esmentada Alqueria de Romaguera que puga perjudicar la integritat de l’edifici, i sobretot, la seua demolició imminent prevista per part de l’IVVSA, ja que en cas contrari la ciutat de Gandia perdria un dels seus principals edificis de valor històric, tipològic, etnològic i arqueològic”

D’igual manera, Arc de Mig Punt ha sol·licitat que l’alqueria de Romaguera siga inclosa en l’Inventari General del Patrimoni Cultural com a Bé de Rellevància Local i es promoga la catalogació de l’edifici en el Catàleg de Béns i Espais Protegits de Gandia.

Cal recordar que l’Alqueria Romaguera està afectada pel Programa per al Desenvolupament d’Actuació Integrada del Sector Santa Anna de Gandia, impulsat per l’IVVSA. Davant el perill que la construcció s’enderrocara com a conseqüència d’aquest procés urbanitzador, la seua propietària va demanar l’ajuda dels ciutadans i ciutadanes de Gandia i va arreplegar més de 3.000 firmes de persones que s’oposen a la desaparició de l’edificació i va sol·licitar a la Conselleria de Cultura, sense èxit, la inclusió de l’edifici (aleshores datat a la primera meitat del segle XIX) en el Catàleg de Béns i Espais Protegits.  

            D’igual manera, el Ple de l’Ajuntament de Gandia també es va posicionar al respecte.  El Grup Municipal del BLOC-Verds va presentar una moció el passat mes de juliol contra l’enderroc de l’edifici i a favor de la catalogació com a Bé de Rellevància Local. La proposta però, no va prosperar gràcies a l’oposició de PSOE, PP i Plataforma. En canvi, els tres grups van acordar “sol·licitar a l’IVVSA que estudie la viabilitat del manteniment de l’alqueria… en el marc del procés d’urbanització del PAI de Santa Anna, l’objectiu del qual és la millora social i d’habitabilitat del dit barri”. Al mateix Ple, també va intervindre la darrera propietària. M Dolores Romero va recordar a l’alcalde que la conservació de Romaguera“és totalment compatible amb el PAI de Santa Anna sense paralitzar-lo, ja que queda dins d’un parc, no bloqueja per a res cap carrer. Crec que un bon arquitecte podria dissenyar un parc en caiguda com està el parc de Sant Pere o l’eixida del pont de Sant Enric… En estos moments crec que són vostés els que destruiran el patrimoni de Gandia i els que tenen en la mà poder defendre’l o no, perquè tenen prou autoritat per a fer-ho.”L’alcalde de Gandia, José Manuel Orengo va respondre que la competència del PAI és de la Generalitat i en aquest sentit li demanarien “si és possible mantindre-ho o no… Però si no és possible, o el dany social que va a fer-se per qualsevol circumstància, no és superior a eixe valor patrimonial, no la mantinguen, perquè l’Ajuntament de Gandia no va a obligar que la mantinguen a tota costa… Tot dret, inclosa la protecció patrimonial de l’Alqueria Romaguera, té un límit… que entenem que és on radica l’interés general”

Arc de Mig Punt ha sabut “oficiosament” que l’IVVSA podria ordenar la destrucció de Romaguera a finals d’aquest mes d’abril.

D’altra banda, AMP ha recordat que ja fa més d’un mes que ha sol·licitat una reunió amb l’alcalde de Gandia, sense obtindre cap resposta.

La Safor-Valldigna, 08 d’abril de 2009

1 Resposta to “ESTÀ A PUNT D’ENDERROCAR-SE UN DELS EDIFICIS DE MAJOR INTERÉS HISTÒRIC DE GANDIA”


  1. 1 Josep Piera Rubio Abril 24, 2009 a les 12:32 pm

    Jo m’atreviria a dir que l’alqueria de Romaguera per la seua situació, i per la seua proximitat a la zona de Bairen i a la vila de Gandia, encara deu ser més antiga del que els arxius poden mostrar. Seria grotesc (especialment per als polítics) i dramàtic per a una ciutat com Gandia, que, una volta enderrocada, ens aparegueren restes islàmiques o d’una vila romana, com va passar prop de l’alqueria de Rubio, també a la vora d’un rierol. Pensem que l’aigua, antigament tant com ara, era un element vital, i aquestes alqueries estan a tocar dels rius.
    Ànim i avant. Gandia necessita de la vostra espenta.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
Visites

  • 18.416 carícies al patrimoni

A %d bloguers els agrada això: