Proposen una ruta entre l’alqueria i l’ermita de Santa Anna per a dinamitzar el barri
AMP acusa el govern local de Gandia d’abandó de les seues responsabilitats “perquè deixa en mans d’una altra administració (la Generalitat) la gestió del patrimoni cultural local”
Es pregunten si la destrucció dels edificis històrics és la imatge que Orengo vol donar al mon l’any del V Centenari
ISABEL CANET, presidenta d’AMP:
“Hem sol·licitat audiència amb l’alcalde, però fa més d’un mes i encara no hem tingut resposta. Per aquesta raó hui li hem presentat, per registre d’entrada, un projecte de dinamització del turisme cultural. Per arribar a dissenyar el nou projecte hem partit de dos temes que ens preocupaven, temes d’absoluta actualitat, que estan en boca de tots i que interessen molt la gent de la nostra ciutat:
1-La crisi econòmica
2-La celebració del V Centenari de Sant Francesc de Borja.
1-En el context econòmic actual, en què el sector de la construcció ha patit un estancament o fins i tot es pot parlar de regressió, en part a causa de l’existència d’uns límits naturals com poden ser els recursos i la demanda, cal diversificar l’economia potenciant altres sectors. En aquest sentit, el turisme és un sector que ofereix moltes possibilitats, però caldrà ampliar l’oferta turística, completant el turisme tradicional de sol i platja -que és estiuenc- amb un turisme cultural, que tinga caràcter permanent. Donada la riquesa patrimonial de la nostra comarca, si se’l sap gestionar el turisme pot experimentar un gran desenvolupament.
2- La celebració del centenari de Sant Francesc de Borja convertirà la ciutat de Gandia en un gran aparador que atraurà les mirades internacionals. És una gran ocasió per atraure aquest turisme cultural del qual estem parlant i l’ocasió s’ha d’aprofitar al màxim.
Arc de Mig Punt pensem que, en un context com el que estem descrivint, la conservació i divulgació del nostre patrimoni cultural és un objectiu prioritari. Nosaltres volem aportar el nostre gra d’arena, oferint el millor que tenim i sabem fer, el nostre esforç i les nostres idees. Per tant hem elaborat un projecte de dinamització del turisme cultural a Gandia, i més concretament al barri de Santa Anna.
El patrimoni gandià també es gestiona des d’ací
Pensem que el nostre projecte serà realment positiu per la ciutat i per això, com déiem, volem exposar-lo personalment a l’alcalde. A més, volem transmetre al Sr. Orengo la preocupació que actualment té la nostra associació derivada de les declaracions que Fernando Mut va fer a la premsa.
En eixes declaracions Mut considerava interessant l’informe que demostra que l’alqueria de Romaguera té una antiguitat d’almenys tres segles, però a l’hora d’actuar s’ha inhibit completament i ha desviat el tema cap a la Conselleria de Cultura, la qual cosa demostra un evident desinterés per l’alqueria. Aquest abandó de les seues responsabilitats en mans d’una altra administració ens sembla una actitud impròpia d’un regidor d’urbanisme, ja que és ell qui té les competències de gestió sobre el patrimoni cultural de Gandia.
I els temes que ens afecten a la gent de Gandia s’han de resoldre des de l’ajuntament. Eixa és la funció del govern municipal
¿El canon de l’aigua que consumim no s’ha gestionat des de Gandia?
¿Els actes de celebració del Centenari de Sant Francesc de Borja no estan organitzant-se a Gandia?
Doncs, el patrimoni cultural d’esta ciutat també s’ha de gestionar des d’ací.
I quan el regidor d’urbanisme s’inhibeix de les seues responsabilitats crea una gran preocupació entre tota la gent que des de fa ja dos anys estem exigint un gestió del patrimoni que estiga al nivell del que necessita i es mereix la ciutat de Gandia.
Sobretot, perquè estem a les portes d’un gran esdeveniment. L’any que ve Gandia adquirirà un gran protagonisme pel Centenari de Sant Francesc de Borja. És l’esdeveniment cultural més important de la dècada i hem d’aprofitar l’ocasió per a presentar-nos com una ciutat moderna, atractiva, un gran aparador cultural d’atracció turística.
Però ¿com Gandia ha de superar eixe repte i presentar internacionalment el millor que té que és la seua cultura si els nostres instruments de conservació i protecció del patrimoni com el PERIMMU tenen 25 anys i estan absolutament antiquats? ¿On està la modernitat de Gandia?
¿Com anem a presentar-nos com una ciutat atractiva per al turisme si el casc històric està caient dia a dia? Ara mateix han enderrocat dos cases tradicionals del carrer Nogueres.
¿Com anem a presumir de ser una capital cultural si davant la descoberta d’una alqueria que pot tindre més de tres-cents anys d’antiguitat i gran valor històric l’actitud del govern municipal és la d’inhibir-se de les seues responsabilitats i deixar que una empresa l’enderroque?
¿És eixa la imatge que volem donar al món? Mentre totes les grans ciutats del món com París, Londres… exhibeixen el patrimoni cultural com un gran reclam, la principal carta de presentació de les ciutats en el segle XXI, Gandia destrueix els seus edificis històrics.
Si és eixa la imatge que ha de donar al món la ciutat de Gandia el 2010, ha arribat l’hora de preocupar-nos.
Però des d’Arc de Mig Punt encara volem ser positius, creiem que estem a temps de millorar la imatge de la ciutat. Encara estem a temps de fer un Catàleg d’Espais i Béns Protegits que pose fi a les destruccions d’edificis històrics, començant per l’alqueria de Romaguera, que pot convertir-se en un Centre d’Interpretació de la Cultura Agrària de la Safor i donar així tot un exemple de què Gandia podrà arribar al 2010 preparada per enlluernar la mirada internacional.
I com que el temps que tenim és escàs, volem instar a l’Ajuntament a actuar ja i a treballar seriosament en la gestió del patrimoni, començant per salvar l’alqueria de Romaguera de la pala de l’excavadora.
Si aquesta gestió del patrimoni no es porta a terme, el Centenari de Sant Francesc pot acabar sent una gran ocasió perduda.
0 Respostes to “ARC DE MIG PUNT VOL CONVERTIR ROMAGUERA EN UN CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE LA CULTURA AGRÀRIA DE LA SAFOR”