FALLES 2009 & PATRIMONI

 

Arc de Mig Punt

Després de presenciar amb impotència com eren enderrocats la clínica Pellicer, l’Ausiàs, el Liberty, el trinquet del Zurdo, la Pilarica, i un bon grapat de cases tradicionals del casc històric, la veu popular ha fet servir el seu recurs tradicional més efectiu i ha amollat la indignació continguda en forma de crítica fallera. Les falles d’aquest any han oferit a la ciutadania una ocasió més per parlar del patrimoni cultural. Diversos monuments fallers albergaven escenes on es posava de manifest l’actuació destructiva del govern municipal contra edificis de referència i de valor històric i artístic de Gandia.

En aquest sentit cal felicitar la falla de la Vilanova per emportar-se el Premi a la Millor Crítica Local, amb l’escena divertida i profundament corrosiva que presenta la ciutat de Gandia com la metàfora d’un “Regne de la Guerra” governat pel rei Orengo i el seu aliat, un “Senyor de la Guerra”, que no és altre que el regidor d’urbanisme. La falla fa dels polítics una crítica mordaç i els presenta a les antípodes de la imatge oficial que ells acostumen a donar a través dels mitjans de comunicació.

El Senyor de la Guerra, tot i vestir cuirassa a la romana, no cavalca sobre el llom d’un noble rossí ni sobre un elegant carro de combat, com caldria esperar d’un vertader senyor. Més bé fa l’aspecte d’un operari de la construcció que condueix, amb un somriure maliciós, el volant d’una màquina compactadora mentre arrasa tot el que li molesta, començant els socis de govern de l’anterior legislatura i continuant pel patrimoni cultural.

 

Els rètols de l’escena, sucosos i malintencionats, expliquen les pretensions i els gustos de l’esmentat Senyor de la Guerra:

L’escena inclou el llistat de les grans obres que tot Senyor ha de tenir en el seu curriculum per posar de manifest la talla de la seua vàlua. En el cas del nostre ninot-regidor les obres són qualificades de “Projectes Destrossats”:

Alqueria de Romaguera

Marxuquera

Kentucky

Clínica Pellicer

Cafè Liberty

Museu d’Etnologia

Caseta de Peons Caminers

Carrers de la Platja

Palau Ducal

Per tant, la crítica fallera s’ha centrat en la composició del govern local i en els punts candents de l’urbanisme depredador que pateix la ciutat, un urbanisme que ocasiona la pèrdua de la riquesa patrimonial en benefici dels interessos econòmics d’una elit.

També cal felicitar la Falla de Beniopa per l’aguda crítica que fa a la destrucció del patrimoni arquitectònic, una crítica que s’adreça a un progrés dubtós imposat des del poder, que està esborrant els aspectes originals de Gandia i transformant-la en una ciutat despersonalitzada i uniforme.

 

En el cas de Beniopa, la ximeneia de la Vital és l’element que concentra l’exposició del tema, convertida en un símbol d’aquell edifici que tant va significar per a Gandia i que ara només perdura en la memòria col·lectiva. En el panell recolzat sobre la ximeneia, com si fóra la cartellera dels cinemes de la ciutat, s’exposen les fotografies de sis altres edificis desapareguts o en vies de desaparició imminent: l’alqueria Romaguera, la clínica Pellicer, l’edifici Ausiàs, la Pilarica, el trinquet del Surdo i la cafeteria Liberty. No falta la mordacitat en els comentaris d’unes pel·lícules amb final coneguts de tots: l’enderroc.

Al costat dels edificis referits, apareix la foto del seu substitut actual, que en tots els casos és un vulgar edifici de formigó de gran altura.

La crítica s’afronta amb un humor i una sornegueria típicament valencianes i aconsegueix fer riure però des d’un fons amarg: el de la destrucció sense sentit d’una ciutat estimada per totes i tots els que la coneixen bé.

Una vegada més, les falles s’han convertit en l’espill de Gandia, un espill amb vidre d’augment que ofereix una mirada metafòrica i hiperbòlica de la realitat i, a la vegada, aconsegueix expressar els problemes i les inquietuds de la gent de la manera més clara possible mentre convoca la rialla.

0 Respostes to “FALLES 2009 & PATRIMONI”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
Visites

  • 18.416 carícies al patrimoni

A %d bloguers els agrada això: