ARC DE MIG PUNT PRESENTA A LA COMISSIÓ D’URBANISME DE HUI UN INFORME DE FERRAN GARCIA-OLIVER I ISABEL CANET i UN ALTRE ESTUDI AQUEOLÒGIC DE CARLES MIRET AMB NOVES DADES QUE CORROBOREN QUE ROMAGUERA ÉS DEL XVII

El document inclou nous documents que proven que l’alqueria forma part d’una herència que passa dels Jordà als Milan i que a la primera meitat del XVIII pertanyia al Capítol de la Col·legiata.

 

Els actes vandàlics dels darrers dies han ocasionat destrosses en els murs i han tret a la llum elements arquitectònics ocults com un arc en el mur de càrrega i fragments de tàpia que demostren la seua antiguitat.


Nou informe històric: 

Som davant d’un document arquitectònic que sintetitza la història de Gandia i de la comarca, en definitiva la història del desenvolupament agrari, materialitzada en les relacions estretes entre la vila o nucli urbà i el territori rural immediat. Més encara, l’alqueria està vinculada a institucions i personatges claus en la singladura històrica de la ciutat de Gandia. Per un costat, com hem vist, fou una propietat administrada per la Col·legiata, a través del seu Degà; per un altre va pertànyer a una família de prohoms que tingué una notable presència en la vida pública i política local, com alcaldes i regidors: els Romaguera, família, en efecte, que donà finalment nom a l’alqueria.

Pel seu gran valor històric, interés arquitectònic i etnològic i pel seu caràcter de jaciment arqueològic, és peremptori el seu estudi, protecció i conservació”

 

Nou informe arqueològic:

“Dissortadament, el continu espoli a què ha estat sotmesa l’alqueria ens ha permés identificar en algun dels grans esvorancs produïts en el mur de façana la presència d’un folre de tàpia valenciana de cronologia tardana (segle XVII) (Figura 3), perfectament en concordança amb les dates que ofereix la documentació escrita.   

Basem la nostra atribució en la descripció de les tècniques i materials de la fàbrica. Per una banda, no sembla tractar-se d’un mur de tàpia medieval, ja que aquest seria molt més ric en calç i posseiria menys grava, incorporaria la seqüència de capes de calç i argila o verdugades de rajola (tàpia mixta)”


Documents adjunts:

– CANET, Isabel. “INFORME DE L’ALQUERIA DE ROMAGUERA COM A BÉ IMMOBLE DEL PATRIMONI CULTURAL” (abril de 2007). Actualització (18-05-2009).

– MIRET, Carles. “L’Alqueria de Romaguera (Gandia). Primeres notícies arqueològiques al voltant de la identificació d’una alqueria de l’època dels Àustries (Segles XVI-XVII)”.  Actualització (18-05-2009).

1 Resposta to “ARC DE MIG PUNT PRESENTA A LA COMISSIÓ D’URBANISME DE HUI UN INFORME DE FERRAN GARCIA-OLIVER I ISABEL CANET i UN ALTRE ESTUDI AQUEOLÒGIC DE CARLES MIRET AMB NOVES DADES QUE CORROBOREN QUE ROMAGUERA ÉS DEL XVII”


  1. 1 XAVI Mai 21, 2009 a les 5:44 pm

    No serà que esteu manipulant per a que no tiren l’alquería?
    Els veïns de Santa Anna ya no volen eixa alquería aixina que fora i a crear un barri que es mereixen els veïns de Santa Anna. Jo sóc veí del barri i veig tots els dies els drogadictes, vándals, etc. que destrossen l’alquería.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
Visites

  • 18.416 carícies al patrimoni

A %d bloguers els agrada això: