Intervenció al plenari de l’Ajuntament de Gandia

Intervenció d’Isabel Canet, presidenta d’Arc de Mig Punt, al plenari de l’Ajuntament de Gandia, el passat dilluns 11 de maig, on demanà que el govern conserve l’alqueria de Romaguera.

SRES. REGIDORES, SRS. REGIDORS, SR. ALCALDE

Em dirigisc a vostés com a presidenta de l’Associació Arc de Mig Punt per expressar el profund desacord que molts gandians i gandianes sentim davant l’enderrocament de l’A. R. que es perpetrarà la pròxima setmana i que el govern municipal no ha fet res per evitar.
1)Més de 3.000 signatures, el treball d’un grup de fotògrafs, un poemari que recull la veu de 20 dels millors poetes valencians, la petició de set associacions culturals, Plataforma dels Pobles, Arc de Mig Punt, Ramoneta de Vilaragut, Nacionalistes de la Valldigna, Centelles-Riusech, La Goleta i ara també l’associació Arquitectes sense Fronteres Comunitat Valenciana, més la implicació directa de diversos col·lectius i partits polítics, tot plegat no ha sigut suficient perquè l’alcalde i el Regidor d’Urbanisme de Gandia entenguen que bona part de la voluntat popular, conscient i informada, està al costat de l’alqueria. Fins i tot les falles se’n van fer ressò amb la seua crítica enginyosa però mordaç.
2)Tenim molts motius per oposar-nos a la destrucció de l’alqueria de Romaguera:
-És un magnífic exponent de la nostra arquitectura rural.
-És un edifici històric d’almenys tres segles d’antiguitat, com demostra l’últim informe, un informe que haveu gosat de qüestionar sense tindre’n cap d’altre que el refutara.
-Sobretot volem conservar l’alqueria perquè la gent ha vist en ella un edifici representatiu, un edifici fonamental del nostre urbanisme, i un edifici que explica un capítol de la història de Gandia, la història agrària i la de les famílies que han fet possible el desenvolupament secular de la nostra ciutat.
3)L’associació Arc de Mig Punt vam fer a l’alcalde una proposta molt atractiva d’encarregar la rehabilitació de l’alqueria a un arquitecte de renom, un arquitecte que fera un projecte il·lusionant per tal de convertir-la en un edifici emblemàtic de la ciutat, capaç de dinamitzar Santa Anna. Eixa hauria de ser la gran aportació municipal a la transformació del barri, una aportació complementària al projecte d’urbanització de l’IVVSA. ¿Perquè, quin barri mereix més dedicació i esforços que Santa Anna, després de tot el que ha hagut de suportar la gent que viu allí.
En negar-se a rehabilitar l’alqueria, s’ha posat en evidència que per al govern municipal Santa Anna continua sent un barri marginal, que no es mereix un projecte ambiciós. A Santa Anna se li ha exigit un peatge massa car per integrar-se en la ciutat de Gandia: la pèrdua d’un dels seus dos únics edificis històric, el sacrifici de la seua cultura, que en definitiva és una font de riquesa. Cap poble, cap barri, cap persona hauria de pagar mai un peatge tan car.
Per aquests motius exposats considerem el govern municipal, responsable de l’enderrocament de l’alqueria, responsable d’un atemptat cultural que per desgràcia tampoc és el primer que hem presenciat. La destrucció d’edificis singulars i històrics arranca del temps del desarrollisme. Però, lamentablement, amb el sistema democràtic, tot i introduir instruments de planificació del territori, les coses no han millorat gens. En els últims anys hem vist desaparèixer: la Pilarica, l’edifici Ausiàs, el Liberty, la clínica Pellicer, l’alqueria de les Torres, i 35 cases tradicionals del casc històric que estaven catalogades i protegides en el PERIMMU, un pla especial redactat fa 25 anys pel mateix sr. Mut, entre d’altres. És censurable que s’haja tirat a terra impunement una tercera part de les cases protegides per la normativa municipal. ¿Per quina raó a Gandia no s’apliquen les normes aprovades pel mateix consistori?
Encara més, ¿què passa a Gandia amb de la Llei de Patrimoni? ¿Com és que no s’aplica si té més d’una dècada? ¿Com és que encara no s’ha fet el Catàleg d’Espais i Béns Protegits si és una exigència legal, i és necessari per efectuar una correcta planificació del territori?
L’absència del catàleg posa de manifest que el govern municipal ha optat per dur a terme una política depredadora de recursos, la classe de política que les forces progressistes no haurien de subscriure per ser insostenible.
Sr. Mut, la sostenibilitat és alguna cosa més que el nom del seu departament i deuria aplicar-la a la seua política urbanística. La destrucció del patrimoni és un malbaratament de recursos culturals i turístics i resulta intolerable en el segle XXI. Destruir els edificis i després fer exposicions fotogràfiques i de plànols o deixar-ne «sólo la huella del pasado» faria riure sinó no tinguera un rerefons pervers. Perquè justament si un edifici mereix figurar en una exposició pública és perquè te valor arquitectònic, històric, simbòlic i cultural i per tant no deuria d’haver-se enderrocat.
Des d’Arc de Mig Punt reclamem una política urbanística adequada a les necessitats dels segle XXI, que sàpiga planificar el futur des de l’harmonia amb el passat. Per poder ser una ciutat decisiva dins el País Valencià, una ciutat líder de les comarques centrals, una capital cultural, Gandia no pot perdre el que set segles d’història li han llegat. La gran Gandia dels clàssics i dels Borja no pot reduir-se a uns pocs monuments dins una ciutat despersonalitzada, arrasada en la seua essència. La pèrdua del patrimoni cultural deteriora la imatge de Gandia i l’allunya de les seues aspiracions. En Vespres del Centenari de Sant Francesc de Borja, és una vergonya haver de presenciar un espectacle tan lamentable com el que oferiran les màquines compactadores enderrocant una alqueria de 300 d’anys i que hauria de ser matèria d’estudi.
Sr. Regidors i regidores, sr. Alcalde, estalvieu-nos l’espectacle. Salvem l’alqueria de Romaguera. Encara som a temps.

0 Respostes to “Intervenció al plenari de l’Ajuntament de Gandia”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
Visites

  • 18.416 carícies al patrimoni

A %d bloguers els agrada això: