Reproduïm un article de Daniel Jiménez Puchol, historiador, publicat a Levante-EMV (Safor), de 15-3-2017
De vegades, lamentem dolorosament que certs elements del nostre patrimoni cultural hagen desaparegut o resten en l’oblit, com el palau dels March a Beniarjó, el trapig del Real, el molí medieval de l’Alcudiola a Rafelcofer o el retaule de la Col·legiata de Gandia. Ja no es pot fer res. Tanmateix, allò alarmant és que continue passant avui dia. Ara mateix, en aquests moments, hi ha molts béns del nostre patrimoni cultural insuficientment coneguts i en greu perill de desaparició.
Fa dos setmanes, els amics de l’Associació Cultural Casa Clara férem una passejada per la banda esquerra del riu d’Alcoi, als termes de Palma, Ador, Beniarjó i Beniflà. Doncs bé, ens quedà- rem sorpresos amb el ric patrimoni cultural que s’arreplega en aquest lloc. Vàrem visitar el monumental llidoner d’Ador, la centenària alqueria (i antic trapig dels s. XVI) de l’Alfàs, les sèquies d’origen medieval d’En Carròs i d’En March, els aqüeductes del 1407 de Palma i l’escenari de la batalla del Vernissa. A continuació, caminàrem pel camí vell de Xàtiva fins al molí de Beniflà, ja a la part dreta del riu, i al lloc on hi eren el palau, trapig i ermita dels March a Beniarjó. Tot açò, no cal dir-ho, enmig de la immensa bellesa dels camps de tarongers regats per les aigües del Vernissa i el Serpis i emmarcats per les serres de la Safor, d’Ador i Falconera.
Malauradament, tot i l’alt valor que atresora, aquest indret no està suficientment promocionat i resulta difícil conèixer-lo sense ajuda. I el que és pitjor, d’ací uns anys podríem estar lamentant la pèrdua d’alguns dels seus valuosíssims elements, com la casa de l’Alfàs, el deteriorat aqüeducte de Palma o el molí medieval de Beniflà, actualment en venda. Des d’ací sol·licite (pregue!) als alcaldes, regidors i tècnics dels municipis esmentats, així com a la Mancomunitat de la Safor, que protegeixquen i promocionen aquests béns com es mereixen. Tant de bo el dia de demà, en compte de lamentar-nos, puguem agrair la gestió que va permetre conservar aquesta plana carregada d’història, patrimoni i cultura.
I sí, és possible. Els exemples més a prop els tenim a Potries (casa Fosca, casa Clara o la cassoleria) o a l’anomenada «ruta dels sentits» a Tavernes de la Valldigna (Clot de la Font, cova Bolomor, Molí del Pla, ullal gran, Torre de Guaita). Recentment, la Conselleria de Territori ha aprovat una inversió de 750.000 euros per a rehabilitar com a via verda el traçat de l’antic trenet entre Carcaixent i Benifairó, unint i promocionant dues comarques amb un nou concepte de turisme sostenible. Ací tenim un altre exemple sorgit, en aquest cas, de la iniciativa conjunta de les Mancomunitats de la Ribera Alta i la Safor. Els turistes i la creació de llocs de treball arribaran després, però cal l’esforç previ.
Recuperem el patrimoni cultural. Paga la pena!
0 Respostes to “Recuperem el patrimoni cultural de la Safor”