LA CAPELLA DE L’ASSUMPCIÓ DE GANDIA EN PERILL D’ESFONDRAMENT

Vespres de la festivitat de l’Assumpció de la Mare de Déu, ARC DE MIG PUNT. ASSOCIACIÓ MEMÒRIA I PATRIMONI demana al govern municipal de Gandia que intervinga davant la preocupant situació en què es troba la Capella de l’Assumpció.

La capella pateix problemes estructurals greus, especialment en la volta barroca que està caient i que podria precipitar un complet esfondrament de l’edifici en qualsevol moment. En aquest sentit, la capella pot convertir-se en un perill per als ciutadans i ciutadanes, ja que està situada en el cor turístic de Gandia, una zona d’intens trànsit.

L’edifici té un gran interès artístic i històric que encara no ha estat estudiat degudament. Els seus orígens semblen remuntar-se a l’edat mitjana segons el Llibre de la Seu-Col·legiata, on es parla de l’existència d’un benifet sota l’advocació de les Benaventurades Verges instituït pel duc Alfons el Vell el 1412, i que es referiria a la Capella de l’Assumpta.

Pel que fa a la protecció legal, la capella de l’Assumpció està inclosa en el Catàleg de Proteccions del PGOU de Gandia amb el grau de protecció Parcial. No obstant no s’ha elaborat la fitxa on s’haurien de regular les intervencions permeses al bé i delimitar el seu entorn de protecció, cosa que no ens ha d’estranyar si tenim en compte que Gandia no posseeix un Catàleg d’Espais i Béns Protegits com ordena la Llei de Patrimoni Cultural Valencià. Cal recordar que es tracta d’un edifici religiós anterior a 1940 i, segons la disposició addicional cinquena de l’esmentada llei, això converteix la Capella de l’Assumpció en un Bé de Rellevància Local.

ARC DE MIG PUNT. ASSOCIACIÓ MEMÒRIA I PATRIMONI vol recordar que la regidoria d’urbanisme en març de l’any passat va anunciar que havia enviat al propietari ordre d’execució per restaurar la capella i es comprometia a actuar subsidiàriament en cas que el propietari no portara a terme les obres necessàries. Però, el cert és que, 17 mesos més tard ningú no ha complit amb la seua obligació, ni el propietari ni l’ajuntament. Els habitants de Gandia correm un doble perill: el de perdre un bé cultural i el de ser víctimes d’accident en el centre històric per esfondrament de l’edifici.

Per aquest motiu, ARC DE MIG PUNT. ASSOCIACIÓ MEMÒRIA I PATRIMONI demana al nou govern municipal que complisca amb la seua responsabilitat envers el patrimoni cultural de la ciutat i porte a terme de manera urgent les obres de consolidació i restauració que necessita la Capella de l’Assumpció. No és necessari insistir en què la rehabilitació, restauració i posada en valor de la Capella de l’Assumpció s’incloïa dins del Programa de Govern del Partit Popular de Gandia presentat en les passades eleccions locals (apartat 348).

0 Respostes to “LA CAPELLA DE L’ASSUMPCIÓ DE GANDIA EN PERILL D’ESFONDRAMENT”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
Visites

  • 18.416 carícies al patrimoni

A %d bloguers els agrada això: