UN INFORME D’ARQUITECTES SENSE FRONTERES TAMBÉ AVALA LA RESTAURACIÓ I POSADA EN VALOR DE L’ALQUERIA DE ROMAGUERA

L’ONG conclou que es tracta d’un dels pocs testimonis del desenvolupament agrari valencià. Consideren compatible la seua protecció amb el PAI de Santa Anna.

Podeu consultar-lo ací.


“Amb aquest informe no s’està en contra del desenvolupament del PAI. Simplement, indiquem que s’incorpore en el planejament com a zona d’equipament públic, que permeta la seua rehabilitació en convivència amb el desenvolupament urbanístic que es pretén. Per la qual cosa, veiem convenient la restauració i la posada en valor d’aquest immoble a nivell formal, funcional i paisatgístic, perquè creiem que aquest edifici és una de les últimes edificacions que millor representa el desenvolupament agrari d’aquesta regió del país, testimoni del progrés de Gandia”.

Aquesta és la principal conclusió de l’informe arquitectònic que ha enviat a AMP Arquitectes Sense Fronteres, basat en la investigació d’informació i documents referits a l’Alqueria i l’entorn, però sobretot en les visites i estudis realitzats insitu, pels membres d’Arquitectes Sense Fronteres. Per a l’ONG “les alqueries formen part del habitat de la València agrícola, són part integrant del seu patrimoni rural. A través de la construcció, dels materials, de la distribució interior, dels objectes i fins i tot de la maquinària de l’època, la gent pot rememorar la història rural de la Comunitat Valenciana”

Arquitectes Sense Fronteres és una ONG fundada en 1992 que actua amb independència de criteris polítics, religiosos o econòmics. Arquitectes Sense Fronteres, des del seu grup de cooperació local, aposta per la denúncia i la sensibilització sobre l’exclusió social, la falta d’accés a l’habitatge i la crítica a un determinat model urbanístic, amb les seues conseqüències socials. A l’abril de 2009, Arc de Mig Punt es va posar en contacte amb Arquitectes Sense Fronteres per a lluitar conjuntament contra l’enderrocament d’un dels edificis de major interès històric de Gandia, la Alqueria de Romaguera.

L’informe d’Arquitectes Sense Fronteres s’afegeix als que ja han presentat els historiadors Ferran Garcia-Oliver i Isabel Canet i l’arqueòleg Carles Miret. També l’estudi encomanat per l’Ajuntament de Gandia als arqueòlegs Víctor Algarra i Joan Cardona, constata que hi queden murs del XVI i que el nucli principal de l’alqueria de Romaguera és de finals del XVII o principis del XVIII. “Ens queda per conèixer el contingut de l’informe que el consistori ha encomanat a l’arquitecte Carles Dolç i que ja s’ha enviat a l’ajuntament. Des d’AMP hem tingut coneixement que podria anar en la línia de tots els informes històrics i arqueològics”

També cal recordar que en la mateixa línea de protecció es va expressar la darrera setmana el Consell Valencià de Cultura .

Per a AMP, “l’obstinació del govern municipal tractant d’argumentar una demolició injustificable, no és digna d’una ciutat que reivindica la seua capitalitat cultural”.

2 Respostes to “UN INFORME D’ARQUITECTES SENSE FRONTERES TAMBÉ AVALA LA RESTAURACIÓ I POSADA EN VALOR DE L’ALQUERIA DE ROMAGUERA”


  1. 1 XAVI Agost 5, 2009 a les 8:22 pm

    Ningú es dóna cónter que són tota esta gent (AMP, Bloc-Verds, etc.) són els que están fent el ridícul amb la ciutat de Gandia i sobre tot amb els veïns de Santa Anna?? A estes altures els veïns de Santa Anna no volen l’alquería després de tantes paralitzacions. No volem l’alquería de Romaguera que és una simple casa de camp del segle passat sobreconstruït damunt dunes muralles d’anteriors segles. Feu tant el ridícul defensant el “patrimoni” que a la senyora Isabel Canet se li caurà la casa que té en Beniopa per no fer-li ni un apany. A més sóu catalanistes que fan partidisme del Bloc. Si no es tomba l’alquería altres s’avancaràn en tombarla amb pics i martellàes, cosa que ja ni ha un gran forat en una de les parets laterals.
    NO VOLEM L’ALQUERÍA, NI JO NI NINGÚ VEÍ DEL BARRI, PER LO QUE NO BENEFICIARÀ PER A RES EL BARRI, I TURISME NO PORTARÀ RES, PERQUÈ SI EL PALAU DELS BORJA JA POCS TURISTES, CREU ALGÚ QUE UNA SIMPLE CASETA DE CAMP ATRAURÀ TURISME?? NI TAN SEVÒL TURISME RURAL, PERQUÈ EL CASTELL DE BAIRÉN ESTÀ MIG ABANDONAT PÈLS TURISTES. PENSEU BÉ LES COSES I MIREU MÉS EL BENEFICI DEL BARRI. MENOS GESTOS RIDÍCULS I TONTERIES DE DEFENSAR L’ALQUERÍA QUE AIXÒ ES DE GENT AMB POC SENTIT DE CERBELL I MIREU MÉS LA CUALITAT DE VIDA DELS CIUTADANS I CIUTADANES

  2. 2 Antoni Agost 27, 2009 a les 4:05 pm

    Aquesta resposta es mereix dos retrets dels grossos. Per a fer el primer recordarem una dita clàssica “Caesar non supra grammaticos” (el Cèsar no està per damunt de la gramàtica). Abans de parlar de política, cal escriure sense faltes d’ortografia… El segon retret és el menyspreu simplicista que reflecteix el text, típic de qui no té més arguments que els beneficis esconòmics… Aquesta tipus de consideracions que entenen el desenvolupament com a sinònim d’arramblar amb tot allò que no siga porlant, urbanitzacions i camps de golf són el càncer del nostre País. Ens hem d’organitzar millor per poder combatre-les amb eficàcia.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
Visites

  • 18.416 carícies al patrimoni

A %d bloguers els agrada això: