El CVC posa fi a la campanya de denigració contra l’alqueria de Romaguera

El Consell Valencià de Cultura ha parlat i la seua exposició ha estat clara com l’aigua: l’alqueria de Romaguera es mereix la declaració de Bé de Rellevància Local i, per tant, cal conservar-la, protegir-la i continuar estudiant-la, per a orgull dels gandians.

Aquesta pronunciació de la màxima autoritat cultural dels valencians posa final definitiu a una campanya de denigració contra l’alqueria, orquestrada pel govern municipal de Gandia i que ha durat dos anys: vint-i-quatre mesos perduts confonent l’opinió pública i fomentant irresponsablement el desafecte de la població cap al patrimoni cultural que li pertany. Malgrat tot, el govern municipal, perduts tots els arguments, s’aferra patèticament a les seues excuses i posa en major evidència la seua incompetència qüestionant el treball del Consell Valencià de Cultura.

Com que la solvència del Consell Valencià de Cultura no cal ni discutir-la, Arc de Mig Punt insisteix a dir que l’estructura bàsica de l’alqueria de Romaguera es remunta als segles XVI i XVII i, per tant, que la seua tipologia és d’època moderna. Les reformes posteriors no arriben ni tan sols a la profunditat de les experimentades en el segle XX per altres edificis com les Escoles Pies, el palau ducal, la Casa de la Marquesa o l’hospital de Sant Marc. Les reformes són necessàries per dotar d’ús els edificis i de cap manera no justifiquen l’enderrocament, d’altra manera perdríem tota la nostra arquitectura històrica. En aquest sentit som davant un edifici singular, irrepetible i que es remunta als temps de sant Francesc de Borja. Només per això ja es mereix la protecció.

Per tant, l’obstinació del govern municipal tractant d’argumentar una demolició injustificable, frega el ridícul i resulta patètica. Recorda la política d’una república bananera en què el poder actua amb prepotència, en contra del consell dels experts, als quals qüestiona i desacredita quan no s’ajusten als seus interessos i en la qual l’autoritat es tapa les orelles davant la petició de milers de ciutadans i ciutadanes. Mut fa mèrits perquè Gandia siga inclosa en la llista d’irregularitats urbanístiques denunciades per l’informe Auken al Parlament europeu.

Finalment, vist que el regidor d’urbanisme, tan obsessionat a menysprear l’alqueria, ha quedat desacreditat en no saber datar ni valorar els edificis històrics de la ciutat, instem a la Regidoria de Cultura a trencar un silenci incomprensible, a pronunciar-se seguint les recomanacions del Consell Valencià de Cultura i a evitar, per tots els mitjans, l’atemptat cultural de la demolició. Amb tot, el principal responsable de l’atac al nostre patrimoni, materialitzat en l’alqueria, és José Manuel Orengo, l’alcalde de Gandia, qui peca tant per acció com per omissió.

0 Respostes to “El CVC posa fi a la campanya de denigració contra l’alqueria de Romaguera”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
Visites

  • 18.416 carícies al patrimoni

A %d bloguers els agrada això: